Lite sol med...

Fast sommar ar ju inte fel heller... Jag har i helgen forbrukar liervis av solkram och aftersun efter en heldag pa Jetski Village. Jag gillar att susa fram over vatten. Jag gillar sol lite anda. Fast mest gillar jag det tva veckor utomlands.

Inte som alla andra

Jag ar inte som alla andra. Nar solen kommer fram for mycket, ar det ar ljust dagarna i anda... da blir jag smarre deprimerad. Jag kan inte lata bli att langta till ruskiga dagar, med morker, regn och varma hus. Jag langtar efter jul med glitter, musik, och valdoftande hus. Jag vill ta en promenad utomhus, frysa for att sedan ga in och dricka te under en filt i Franssons hus. Jag vill se ulpynt overallt, dra pa mig tjocka strumpor, halsduka och vantar.
Amanda ar inte glad idag. For idag ska hon sola och simma i utomhuspoolen. Ge mig frusna sjoar och tanda ljus istallet.

Kroppsvisitering av fransk polis

Det var en spannande dag. Jag gav mig ut med Yann, direktion Paris. Efter bara ett par kilometer hor vi blaljus ljutande, en polisbil kor upp bakom oss i rasade fart och signalerar att vi omedelbart ska stanna. Jag fick panik, fragade varfor sjutton dom ville ha tag i mig och slet upp mina identitetspapper. Poliserna kom ut, bad oss stalla oss med magarna mot bilen (tank varsta COPSscenariot) och kanner igenom kroppeluringarna. Hjaaalp. Dom oppnade bakluckan till bilen och kravde att fa kolla igenom tvatten som lag i baksatet. Jag ar inte den pinsamma av mig, men att visa upp bade underklader och svettiga traningsklader gjorde med faktiskt generad, framfor allt med tanke pa att jag ar ett stor underkladsfan. (dom var daremot mer an nojda)
Varfor? Jo, faktum var att dom egentligen letade efter tjuvar som hade stulit vardefulla antikviteter och trodde att vi, i en vit golf med helt svartkladda rutor bade fram och bak kunde vara garningsmannen. Men det gick bra till slut, och forhor och genomgang avslutades med leenden och skratt da polismannen fick syn pa en medalj i hog grad fran franska militaren i framrutan. Men dom visste minsann inte vad dom skramde upp den stackars svenskan...

När svenskan gömmer sig

Jag ska aldrig mer klaga pa manniskor som flyttar utomlands och glommer bort sitt modersmal. Jag tyc ker snarare att det ar en bragd att komma ihag det. Har har ni mina sprakluckor.
  • Jag ar ypperligt bra pa att beratta om hela min operation forra sommaren pa franska, men nar fragan om vad jag gjorde pa svenska kommer blir det fina svaret en kort "tumor".
  • Jag har absolut inge aning om vad den svarta pluppen som skyddar kladerna fran stolder i affarer heter. Bip? Anti-stjal? Alarm?
  • Jag kan raknaupp minst fem olka bomullssorter, men har ingen aning om vad det heter pa svenska. Pickad bomull? Vriden bomull? Sned bomull?
  • Jag ar hemskans bra pa att forklara vilket program och tvattmedel som ska anvandas forkashmir och merinos, och varfr vi alltid foresprakar maskintvatt. Men skulle jag motivera varfor pa svenska skulle jag fa stora problem.
Och allt detta i sallskap med ord som jag inte har en aning om hur man oversatter till franska. Det ar illa.

Levande lexikon

Jag ar prcis hemkommen fran Belgien och har haft en underbar helg fri fran jobb. Det har blivit brakfrukostar med smafranska och skinkrora, bar-te och underbara pain au chocolat. ag fick i lordags kvall ocksa uppleva kanslan av att vara ett lexikon da bade engelska, franska, svenska och norska utbyttes. Josses, snacka om att blanda ihop ord. Ibland undrar ag hur de blir att komma hem eftersom de flesta ord forst dyker upp pa franska. Och nar man borjar tanka pa ett annat sprak borjar de bli illa. Hur som helst ar jag reda mobbad for lina "bah oui" och det kommer val fortsatta.
Imorgon har jag iallafall Jayson och Charlibe inbudna pa middag, kottbullar och panacotta. Det blir mysigt och jag ska sla pa tort med champagne.
Och pappa, mina radisor har borat titta ovan mark, likasa kryddorna. Du har lart mig bra.